Jadłospis

   

24.02.2020r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo  pszenno-żytnie,graham  z masłem, szynka sopocka, ogórek kiszony, herbata  ./gluten ,laktoza/

Obiad:   barszcz czerwony z ziemniakami,  racuszki z sera białego,  kompot, /gluten,seler,laktoza, jajko/             

Podwieczorek:   budyń z  owocami, / laktoza,gluten/

25.02.2020r. wtorek

Śniadanie;     pieczywo  graham z masłem, z dżemem, kulki czekoladowe  na mleku,          mandarynka, /gluten,laktoza/

Obiad:   lane ciasto na rosole, ziemniaczki ,pieczeń rzymska, fasolka szparagowa żółta, kompot./gluten,seler/

 Podwieczorek;    faworki /własny wyrób/ napój miętowo-owocowy /gluten,laktoza,jajka/

                                                                   26.02.2020r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, twarożkiem szczypiorkowym, pomidor, herbata ,kawa, /gluten,laktoza/

Obiad:      zupa ziemniaczana, kluski na parze nadziewane marmoladą,kompot/gluten,seler,laktoza,jajko/

Podwieczorek:       galaretka owocowa,    

                                                                     27.02.2020r. czwartek                                                                  

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie, z masłem, ser żółty tarty, pomidor,  /gluten,laktoza/

Obiad;  zupa grochowa przecierana z groszkiem ptysiowym, kluski śląskie,gulasz wieprzowy,ogórek kiszony, kompot,/gluten,seler,laktoza,jajko/.

Podwieczorek;  panna cotta  z sosem truskawkowym /,gluten,laktoza/                           

                                                                 28.02.2020r.piątek

Śniadanie;  drożdżówki mieszane,  kakao, herbata,  jabłko,  /gluten,laktoza,jajko/ 

Obiad; zupa  brokułowa z makaronem,  ziemniaczki,  ryba  w warzywach, kompot,/gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek;  wafelki konuski z owocami i miodem/laktoza,gluten/    

                                                                 2.03.2020r.poniedziałek       

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka ''schab biały''sałata zielona, kawa,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron  z serem białym, kompot /gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek;   świderki,kakao,/jabłko,gluten laktoza/

                                                                      3.03.2020r.wtorek

Śniadanie; pieczywo graham, z masłem, miodem, płatki kukurydziane na mleku, mandarynka,/gluten,laktoza/

Obiad;   zupa grysikowa,ziemniaczki,pulpeciki drobiowe z otrębami w sosie ziołowym,puree z buraczków, kompot/ gluten,seler,jajka,laktoza/

Podwieczorek;   słomka ptysiowa, sok pomarańczowo-marchewkowy,/własny wyrób/laktoza, gluten ,jajka/

                                                                      4.03.2020r. środa

Śniadanie;  pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, szynka tradycyjna, pomidor, kawa,

herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad; barszcz biały z ziemniakami, naleśniki z serem białym, kompot,/seler,laktoza/

Podwieczorek;  banan                                 

                                                                   5.03.2020r.czwartek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, pasta z szynki, pomidor,   kawa,herbata/gluten,laktoza/

Obiad; rosół z  makaronem,ziemniaczki,potrawka z kurczaka,surówka z marchewki i chrzanu kompot,/gluten,seler,jajka/.

Podwieczorek; deserek jogurtowo-owocowy,laktoza,orzechy/ własny wyrób/                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               6.03.2020r.piątek

Śniadanie;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,jajecznica ze szczypiorkiem, kakao, herbata,/laktoza,gluten,jajka/                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Obiad; zupa pomidorowa z ryżem,ziemniaczki ,filet z miruny panierowany,surówka z kapusty pekińskiej,  kompot,/gluten,jajka,laktoza,seler/

Podwieczorek;  gofry z  owocami /gluten, laktoza, jajka/                                                              

                                                                  

                                                                     

 

 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.